Isnin, 21 Oktober 2013

aneka biskut

setiap tahun biskut nie mcm da jadi wajib buat biskut pebret nie ,, klau buat x smpat nk hidang  tetamu adik beradik makan ,,, , lembut je  cair didalam mulut,, zaman opah dulu biskut nie mmg popular,,

                                                    biskut buah kana


jom tngok resepinye :)
bahan2: 80gm gula aising 
             150 gm buttercup 
             180gm tepung gandum-diayak 
             100gm tepung jagung-diayak 
             1/2 sudu teh baking powder-diayak 
             1 biji kuning telur
             1 sudu teh esen vanila& jem secukupnya-jem ikut perisa kegemaran ..
 cara-caranye:
                    1.buttercup,gula aising & kuning telur dipukul hingga sebati dan kembang
                    2.masukkan esen vanilla 
                    3.masukkan tepung gandum,tepung jagung & baking powder tadi.kemudian uli adunan                      tadi menjadi doh        
                    4.tabur sedikit tepung kedalam acuan dan masukkan doh dengan mengunakan jari
                    5.ratakan lebihan doh menggunakan belakang pisau. 
                    6.bakar pada suhu 180'c selama lebih kurang 20 minit  
                    8.apabila sudah masak,biar seketika dan sapukan jem kegemaran anda keatas salah satu biskut itu,, kemudian cntumkan kedua-dua biskut itu :)              

Tiada ulasan:

Catat Ulasan